Ontwerp - Vrijstaande woning

In dit ontwerp wordt het contrast tussen massa en opening, tussen privé en openbaar expliciet gezocht.
Dave Oorschot Architecte droom
Droom
Optimale balans privé – openbaar
Totale ontwerp vrijheid
Dave Oorschot Architecte denk
Denk
Onderzoek principes barok
Maquettebouw
Dave Oorschot Architecte doen
Doen
2009
Dave Oorschot Architecten Droom
Droom
Optimale balans privé – openbaar
Totale ontwerp vrijheid
Denk Dave Oorschot Architecten
Denk
Onderzoek principes barok
Maquettebouw
Droom Dave Oorschot Architecten
Doen
2009

Aanleiding
Sant’andrea al Quirinale te Rome staat centraal als inspiratie en is aanleiding voor het ontwerp van een villa geënt op de barok. Bij het bezoek aan de kapel is duidelijk geworden dat Bernini de kapel met veel vakkunde heeft ontworpen. De massa vormt het karakter van de ruimten. De hoofdruimte heeft een vooral openbaar karakter waar een gezamenlijke dienst kan worden gegeven. Deze eigenschap heeft de hoofdruimte te danken aan zijn afmetingen. De verschillende straalkapellen hebben vooral een privé / geborgen sfeer. Hier kan in rust en privé gebeden worden. Deze privacy wordt door de omringende massa gekarakteriseerd. Dit samenspel tussen openbaar en privé vormt de basis en uitwerking voor het ontwerp.

Het principe
Het openbare versus privacy moet worden gegoten in een blok massa van 7mx9mx11 meter. Door het uithollen van deze massa ontstaan holtes die benoemd kunnen worden als ruimten. De villa gaat zo ontworpen worden dat het minstens 5 ruimten bevat. De begane grond is ontworpen geïnspireerd op de Sant Andrea’s openbare ervaring. Daarentegen is de villa zo ontworpen dat de bovenste verdieping een hoge mate van privacy heeft. De mate van privacy wordt gereguleerd door de hoeveelheid massa tussen buitenruimte en de ruimten binnen het envelop.

Breedte openingen
De grootte van de gevelopening is van groot belang voor het privacy niveau. De kleinste openingen zijn op de bovenste verdieping geplaatst en de grootste openingen op de begaande grond. Tevens is door het ontwerpen van de openingen een duidelijk ritme ontstaan van blokken. Kleine blokken op de begaande grond en grote blokken op de bovenste verdieping.

Verdiepingen en negge
Door het gegeven volume in 3 niveaus te delen ontstaat er een gradatie in privacy. Waarbij op de begane grond het meeste inzicht is. Hier zijn de functies aan gekoppeld die het minste behoefte hebben aan privacy. De 2e verdieping is door de afstand tot het maaiveld het meest private. Deze ruimte kan dienen voor het faciliteren van slaapkamers c.q. een badkamer. Dit geheel wordt ondersteund doormiddel van variatie in de diepte van de negge.

Projectgegevens

Locatie: Nederland
Programma: Vrijstaande woning
BVO (nieuw): 150 m2

Het team professionele denkers

Opdrachtgever: RavB
Architect: Dave Oorschot

Het team gepassioneerde doeners

Maquettebouwer: Dave Oorschot

"Three thinks are needed for success in painting and sculpture: to see beauty when young and accustom oneself to it, to work hard, and to obtain good advice."

Gian Lorenzo Bernini