Nieuwbouw - Woning Polsbroek

Het waarborgen van het uitzicht over de polder en de positie van een olijk transformatiehuisje.
Dave Oorschot Architecte droom
Droom
Unieke plaatsgebonden woning
Compacte ruimtelijkheid
Dave Oorschot Architecte denk
Denk
Totaal ontwerp
Omgevingsvergunning
Aanbesteding
Dave Oorschot Architecte doen
Doen
2021-2022
Dave Oorschot Architecten Droom
Droom
Unieke plaatsgebonden woning
Compacte ruimtelijkheid
Denk Dave Oorschot Architecten
Denk
Totaal ontwerp
Omgevingsvergunning
Aanbesteding
Droom Dave Oorschot Architecten
Doen
2021-2022

Startpunt ontwerp nieuwbouw villa
Aan de rand van Polsboek ligt de huidige woning van familie Sangers. De woning, die meer dan 100 jaar oud is, heeft door de jaren heen dienst gedaan als een heerlijke plek voor de gehele familie. Nadat de kinderen uit huis zijn vertrokken, is een aantal jaren geen onderhoud aan de woning gepleegd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de woning in verval is geraakt. Het renoveren brengt dusdanige kosten met zich mee dat nieuwbouw een goedkopere en voor de hand liggende keuze is.

Uitzicht
De kernkwaliteit van de locatie is het weidse uitzicht over de polder aan de zuidzijde en de kerk aan de oostzijde. Men kan op de locatie fraai de seizoenen en de verschillende weertypen ervaren. Het panoramische uitzicht dient dan ook gewaarborgd te worden in het ontwerp.

De wensen
Een nieuwbouwwoning met maximaal uitzicht op de polder welke levensloopbestendig is. Behoud van bestaande bewoning tijdens de nieuwbouw en behoud van de reeds aanwezige schuur. Compact volume, welke toch ruimtelijk aanvoelt.

De vrijstaande woning
Onderstaande foto’s geven de ruimtelijke vorm van de toekomstige woning weer. De interne ruimtes zijn efficiënt geordend ten opzichte van elkaar en strategisch geplaatst ten gunste van uitzicht. De woning is ingebed in zijn omgeving, uniek en ondanks de in de omgeving weinig gebruikelijke massavorm terughoudend manifesteren. Dit door de kleinschalige maatvoering en de rustige kleurstelling.

Projectgegevens

Locatie: Polsbroek, Utrecht
Programma: Vrijstaande woning
BVO (te slopen): 130 m2
BVO (nieuw): 130 m2

Het team professionele denkers

Opdrachtgever: Fam. Sangers
Architect: Dave Oorschot (DO-A)
Constructeur: DPW Woerden

Het team gepassioneerde doeners

Aannemer: Bestbouw Haastrecht B.V.
Installateur: RV Installatietechniek

"Dave heeft voor ons een unieke woning ontworpen en ingebed op de locatie, hierdoor kunnen wij de veranderende seizoenen in het landschap om ons heen binnen ervaren."

Theo & Willeke Sangers